Home
 De witloof cyclus :
   Zaaien
   Rooien
   Trek op water
   Uithalen en inpakken
 
 Landelijke omgeving
 Stedelijke omgeving
 Contact us
 Links


Het zaaiklaar maken van de grond
   


Vooraleer men het witloof kan zaaien moet de grond bewerkt worden. Na het omwoelen van de grond moet deze zeer fijn gemaakt en aangedrukt worden. Vroeger was er in hoofdzaak de vlakveldsteelt, nu ziet men vaak de ruggenteelt. Voor de ruggenteelt worden met de ruggenfrees de ruggen opgebouwd
 

Belangrijk bij het telen van witloof is dat er een juiste vruchtwisseling is waarbij hoogstens een keer per jaar witloofwortels op hetzelfde perceel worden geteeld. Vaak worden in de wisseljaren o.a. graan, suikerbiet of aardappelen gekweekt. Hierdoor wordt de kans op ziekten verkleind.Ruggenfrees voor de opbouw van 50 cm ruggen.

Witloof-precisiezaad.

Het zaaien

Zaaiperiode vangt aan vanaf mei. Vroeger maakte men gebruik van gewoon zaad dat men kocht per gewicht. De korrelgrootte hiervan was verschillend. De uitzaai was minder precies en bij een goede opkomst, moest naderhand intensief worden gedund.

Nu wordt er vrij algemeen precisiezaai toegepast. Het zaad heeft een behandeling ondergaan zodat het qua zaadgrootte en kiemkracht geschikt is voor precisiezaai. Dit zaad wordt verkocht in eenheden van 10.000 zaden.

Met een goede precisiezaaimachine kan men nu de afstand in de breedte (op de 50 of 75 cm ruggen) en in de lengte (op 1 rug om de 7 tot 8 cm) eigenhandig bepalen. Zo moet er minder of niet uitgedund worden achteraf. De zaaidiepte varieert van 1-1,5 cm.


Top

Home | Zaaien | Rooien | Trek op water | Uithalen en inpakken | Contact | Links